Komandno izvidjacka vozila

 

 

.....Kompanija Jugoimport SDPR na osnovu raspolozivih vojnih vozila, razvija seriju komandnih izvidjackih vozila za potrebe artiljerijskih jedinica. U Razvoju su: Izvidjacko vozilo komandira komandnog voda, komadno vozilo komandira baterije i komandno vozilo zamenika komandira. Program dopunjava i projekat izvidjackog vozila "Kurjak". Kao osnova predlozena su poznata oklopna vozila BoV (BoV-3 i BoV M-86). Sustina je u tome da su vozila opremljena multisenzorskim sistemima za osmatranje, kao i sa savremenim sredstvima komunikacije i pozicioniranja. Takodje ugradjene su i daljinski upravljive oruzne stanice ili klasicne kupole sa mitraljezima 12.7mm. Sva ugradjena oprema je modularnog tipa i moze biti ugradjena i na drga slicna vozila.

 

  • Izvidjacko vozilo - za komadira komandnog voda. Namena mu je prevoz komadira i vojnika izvidjaca, odrzavanje veze sa komandom baterije i eventualno navodjenje artiljerijske vatre sa isturene osmatracnice. Vozilo je opremljeno artiljerijskim elektronskim goniometrom (AEG), kompjuterom iz sistema za upravljanje vatrom (SUV) baterije i sredstvima veze. Vozac ima prednju termalnu kameru, kao i kameru na zadnjem delu vozila. Posada je sedmoclana (3+4). Vozilo je naoruzano daljinski upravljivim mitraljezom, a balisticka zastita je na nivou STANAG 4569 I nivoa. Autonomija voznje je 650km.
  • Komandno izvidjacko vozilo - je namenjeno komandiru baterije za potrebe prevoza izvidjackih organa i opreme, za odrzavanje veze na relaciji komadir kom. voda i zamenik komandira, kao i za rukovanje artiljerijskom vatrom sa osnovnih osmatracnica. Oprema ugradjena u vozilo je monatzno - demontaznog tipa. Cine je AEG, racunar iz SUV-a baterije i sredstva veze. Vozacu je na raspolaganju prednja termalna sprava, a posada je sedmoclana. Naoruzanje je daljinski kontrolisan mitraljez 12,7mm.
  • Komandno vozilo - u sastavu artiljerijske baterije. Namena mu je prevoz zamenika. komandira, vezista, racunaca i opreme, priprema i izvrsenje posedanje polozaja i artiljerijskog gadjanja. Opremljeno je sa kompjuterom iz SUV-a baterije, uredjajem za usmeravanje orudja u osnovni pravac (GPRS), sredstvima veze, prednjom termalnom kamerom za vozaca. Posada je sedmoclana (3+4). Autonomija vozila je 650km, a balisticka zastita na nivou STANAG 4569, nivoa I. Naoruzanje je mitraljez 12,7mm u oklopljenoj tureli.

 

Artiljerijski elektronski goniometar

 

.....AEG je namenjen obezbedjivanju podataka o zemaljskim ciljevim u dnevnim uslovima do daljina odredjenim laserskim meracem daljine RLD M93, koji je integralni deo AEG-a. Za obezbedjivanje podataka u nocnim uslovima moguca je ugradnja termovizijske kamere. AEG omugucuje odredjivanje vlastitih i koordinata osmatranih ciljeva, kao i osmatranje repera i pogodaka tokom dejstva. Takodje omogucuje i topografsko - geodetska merenja.

 

 

Izvor informacija:

  • Y Report - br.28