"Crna divokoza",

funkcionalni prototip lakog oklopnog vozila

 

.....Domaća kompanija JOMIL između ostalih aktivnosti ima i odličniu saradnju sa armijom Angole, pre svega na poslovima remonta i održavanja borbene tehnike i vozila. Pod okriljem ove saradnje, koja se zasniva na protokolu o saradnji potpisanom između dve države u Luandi 2013.,istoimena kompanija za armiju Angole razvija projekat lakog oklopnog vozila pod radnim nazivom "Palanca negra" (Crna divokoza). Razvojni proces ja na stadijumu funkcionalnog modela i buduće vozilo će imati karakteristike koje će mu omugućiti primenu pre svega u vojno - policijskim i protivterorističkim jedinicama.
.....Rukovodilac projekta je poznati domaći stručnjak Anastas Paligorić, čiji tim se odlučio za vozilo mase nešto više od 5 tone koje će prevoziti pored 2 stalna člana posade i borbeno odeljenje od 6 ili 8 vojnika i po svojim karakteristikama odgovaraće primeni u mirovnim misijama, u snagama za brze intervencije ili za vojno - policijske zadatke. Funkcionalni prototip, osnovna verzija M1A1 je prikazan delagaciji armije Angole krajem avgusta 2014.
..... U funkcionalnom modelu "Crne divokoze", vozač i komandir sede u prednjem delu vozila, a desant od osam vojnika u zadnjem delu, po četiri sa svake strane "licem u lice". Oklopnu zaštita je dovedena do nivoa STANAG I i II, što obezbeđuje zaštitu od puščane municije 7,62mm, a pod vozila može izdržati dejstvo mine od 6kg eksploziva (STANAG II). Zaštita se obezbeđuje čeličnim pločama PROTECTA 500, koje izrađuje kompanija ARCANI. Ploče predstavljaju proizvod novijeg datuma i izrađene su od savremenih legura. Zaštitne ploče na vozilu su montirane pod uglom (naročito na prednjem delu) što obezbeđuje bolji efekat zaštite. Ugrađena pancirna stakla pružaju isti nivo zaštite, kao i osnovni oklop. Za bolje osmatranje okoline i vožnju unazad ugrađene su dve kamere (na prednjem i zadnjem delu) sa širokim uglom snimanja. Pored bočnih vrata za vozača i komandira, na zadnjem delu su vrata za potrebe desanta. Masa ovako konfigurisanog vozila je oko 4.100kg, odnosno 5.300kg kada je borbeno spremno. Za pokretanje vozila ugrađen je dizel motor od 92kW, koji već na 1.800ob/min ostvaruje maksimalni obrtni moment od 285Nm. Specifična snaga vozila sa ovim motorom je 17kW/t, uz maksimalnu brzinu od 110km/h i terensku do 45km/h. Na zahtev kupca moguća je i varijanta motora snage 140kW. Snaga se prenosi putem petostepenog, manuelnog menjača, koji ima i dva stepena za vožnju unazad, a punu prohodnost omogućuje dvostepeni reduktor. Vešanje je klasično, kruta osovina, a na zahtev u daljem razvoju moguće je i nezavisno vešanje točkova. Formula pogona je 4x4. U pneumaticima su ulošci, koji omogućuju vožnji i nakon probijanja. Vozilo savlađuje vertikalnu prepreku od 0,5m i rov 0,6m, maksimalni uspon od 45% i bočni nagib od 30%. Radijus zaokreta, koji je veoma važan u urbanim uslovima borbe, je 9m. Na prednjem delu vozila je vitlo sa sajlom dužine 15m, za samoizvlačenje vozila. Ugrađeni klima uređaj omogućuje manji borbeni zamor posade.
.....Na osnovnoj verziji "Crne divokoze" M1A1, ugrađen je u tureli mitraljez M86 7,62mm, kao gotovo rešenje koje je preuzeto sa BOV M-86. Ovaj mitraljez može biti zamenjen težim M87 od 12,7mm . U planu je razvoj i teže naoružanih varijanti: M1A2sa automatskim bacačem granata 30mm i M1A3 sa PO raketama "Maljutka", novije generacije.
.....Posebno je interesantna elektronska oprema ugrađena unutar vozila. Suštinu čini računar na Windows platformi, sa ekranom od oko 18cm, koji je osetljiv na dodir. Sa računarom su povezane prednja i zadnja kamera za osmatranje, koje zajedno pokrivaju pun krug osmatranja. Preko računara putem radio priključka, moguća je komunikacija sa višom komandom i preko njega se obavlja navigacija putem GPS modula. Softverski paket na računaru je domaće delo intuitivno i jednostavno za korišćenje.
.....Osnovni model ima tri verzije: Transportnu, komandnu i sanitetsku, ali su u planu i druge variijante. M1A2 - za vatrenu podršku sa automatskim bacačem granata M93 od 30mm, M1A3 - PO varijanta sa dva šinska lansera za rakete 9M14M/P, koje izrađuje namenska industrija Srbije sa termobaričnom i tandem-kumulativnom bojevom glavom, M1A4 - izviđačko - patrolna verzuja, sa goniometrom, laserskim meračem daljine, CCD kamerom, termalnom osmatračkom spravom i osmatračkim radarom. Svi uređaju bi bili na specijalnom teleskopskom postolju, M1A5 -policijska varijanta.
Tip vozila / poreklo M1A1, Srbija JOMIL doo
Posada 2+6
Masa vozila osnovna / borbena 4.100kh / 5.300kg
Visina 2,02m
Širina 2,06m
Dužina 4,95m
Brzina maks./teren 110km/h / 45km/h
Autonomija 550-600km
Naoružanje mitraljez M86 7,62mm
Oklopna zaštita nivo STANAG I / II (od kaibra 7,62mm i mine sa 6kg eksploziva)

U izradi ove strane korišćeni su izvori informacija:

 

Početna strana