Srpski oklop - forum

 

Izrada i konverzija tenka T-72 u tenk M-84 

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je osnovna maketa T-72 od koje želite napraviti konverziju u M-84. Tržište je snabdeveno sa nekoliko proizvoda T-72, a evo i definitivno pravog izbora osnovne makete. Zvezdin T-72A u razmeri 1:35 je apsolutni pobednik. Zašto ? 

 • Tenk T-72M1 od Tamije (TAMIYA) nema pravilan oblik kupole, suviše je pljosnata i zaobljena, dok je Zvezdina kupola pravilnih dimenzija sa bočne kao i sa čeone strane, jedino što je u zadnjem delu minimalno kraća za nekih 2-3 milimetara. Rešenje za ovaj oblik problema je našla firma AEF-Designs koja nudi isključivo samu kupolu od resina bez ikakvih dodataka. Cena je preko 43,- Eura i preterano je skupa. Pre nekih 15 godina na tržište ponuđena je maketa M-84 od firme KIRIN (u sklopu DRAGON-a). Kupola je od resina i odlično izvedena, sem veza za dimne bacače i položaja otvora nišandžije. Ovu maketu možete nabaviti samo u Americi preko EBAY-a za nekih 30,- dolara. Ja lično posedujem dva takva primerka u verziji M-84A.
 • Tenk T-72M1 od Tamije (TAMIYA) nema pravilne dimenzije topa 125mm niti njegovog vešanja/uležištenja. Zvezdin model poseduje pravilno vešanje/uležištenje, međutim katastrofalne dimenzije topa, koje preračunate u pravu veličinu definišu top od 142mm. Neizbežno rešenje ovog problema je upotreba topa od firme RB-Models. Cev je izrađena na strugu od aluminijuma, ima dodatne čaure kao i jednu platinu sa svim detljima za samu cev. Cena je 8,- Eura.
 • Glavni problem konverzije tenka T-72 u tenk M-84 su nedostatak meteorološkog senzora i DNNS-2 uređaja, kao i neophodna izrada prednjeg desnog svetla za vožnju i dodatnih rebara na prednjoj oklopnoj ploči.
 • Dodatni problem je pravilna izrada i pozicioniranje električnog kabla za dimne bacače. Tu su i TAMIYA i ZVEZDA već u osnovnoj verziji tenka T-72 napravili katastrofalne greške.

  Koristim Zvezdin T-72A. Sa kupole odstranjujem nišanski senzor, i jedan deo te gornje pločice/plastike kasnije koristom kao postolje za metereološki senzor. Otvor za nišandžiju odstranjujem sa šarki koje drže levi poklopac. Taj otvor lepim na odgovarajuće mesto, sa leve strane kupole. Rupa nastala odsecanjem nišanske sprave se gituje i fino šmirgla. Na strugu od aluminijuma, ili od plastike sa okvira koji drži delove makete napraviti cilindar prečnika 10mm i dužine 10mm.

  Probušiti rupu u kupoli na mestu gde će kasnije da se nalazi DNNS-2. Tu treba zalepiti cilindar. Od plastičnih delova napraviti DNNS-2 ili izraditi kalup u gipsu pa onda preko livenja dvokomponentne smole proizvesti osnovu takvog DNNS-2. Nakon toga sa finim alatom, tj. malim burgijama i glodalicama obraditi spoljni i unutrašnji izgled DNNS-2. Nakon toga sledi naravno montaža na odgovarajuće mesto.

  Metereološki senzor napraviti ili od plastike, ili na strugu od aluminijuma.

  Od prohromske ili bakarne žice izvedete pravilnu povezanost/električni vod sa obe strane kupole. Na šasiji nanosite dva dodatna rebra (ukupno 4 za verziju M-84). Ovde preporučujem žicu prečnika 0,8 – 1,0 mm. I to je uglavnom to, sve ostalo su sitni detalji ! 


  Sada prelazim na glavnu boljku svih maketara koji prave tenkove bivše JNA i Vojske Srbije.

  U svim forumima ima bezbroj pitanja i diskusija kako napraviti pravu SM boju. Na osnovu detaljnih analiza fotografija i uzoraka original laka uspeo sam da odredim pravu i tipičnu boju naših oružanih snaga. Koristimo od Revell-a boju 362 i 45 na sledeći način:

  dve teglice boje 362 pomešati sa jednom teglicom boje 45. I to je to !!!

  Identična boja naših tenkova. Nakon lakiranja pomoću airbrush-a, koristimo od Revell-a crnu boju broj 6. Sa njom bojimo točkove, izduvnike motora itd.. Nakon toga izvodimo dry-washing sa istom bojom da bi osenčili sve ivice, proizveli trodimenzionalnost i dubinu. Da na kraju izgleda kao pravi tenk a ne samo kao maketa. Nakon toga sledi malo jači „dry-washing“ sa Revell bojom 87 sa doljnje strane tenka, znači točkovi itd. Za gusenice koristim boju broj 53 od HUMBROl-a. Nakon svega izvodimo „dry-washing“ sa Revell bojom 89, pre svega gusenica. Sa ovim poslednjim postupkom stimulišemo zaprljanost, izbledelost i prašnjavost tenka.

Početna strana